piątek, 29 maja 2015

Olejowi kokosowemu stanowczo mówimy „NIE”



Trudno jest zignorować coraz większą popularność oleju kokosowego. Skąd takie zainteresowanie? Co takiego jest w tym produkcie, czego inne nie posiadają? Zaraz wszystko będzie jasne.


Czym jest olej kokosowy?

Jest to produkt uzyskiwany z ekstrakcji tłuszczu z miąższu kokosowego. Jak wiadomo istnieją dwie główne grupy lipidów: tłuszcze nasycone (prozapalne, tzw. „niezdrowe”) i nienasycone (przeciwzapalne, zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych). W skład oleju kokosowego wchodzi blisko 92% tłuszczu nasyconego! Jest jego więcej niż w maśle. Wychodzi na to, że spożywając olej kokosowy przyczynimy się do wzrostu frakcji LDL cholesterolu (niepożądanego) we krwi! To skąd tylu zwolenników?

Jednym z głównych argumentów wysuwanych przez fanów tego oleju jest hipoteza, że tłuszcze nasycone oleju kokosowego zachowują się inaczej niż typowe lipidy z grupy kwasów tłuszczowych nasyconych, zapobiegając negatywnym skutkom dla zdrowia. Jednak nie jest to takie proste, jak może się wydawać.

Fakty są następujące: w oleju kokosowym najwięcej jest kwasu tłuszczowego o nazwie kwas laurynowy, który ma zdolność naśladowania zdrowych tłuszczów nienasyconych poprzez zwiększenie frakcji HDL cholesterolu (tzw. dobrego). To czyni produkt bardziej wartościowym od innych, ale badania mówią same za siebie, a mianowicie: konsumpcja oleju kokosowego powoduje wzrost całkowitego stężenia cholesterolu, frakcji LDL i HDL!





W takim razie, czy mamy wykluczyć olej kokosowy z diety?

Według zaleceń Australian National Health Medical Research Council, WHO, Instytutu Żywności i Żywienia oraz naszych, powinnyśmy unikać produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i zdecydować się na żywność o wysokiej zawartości wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym, olej kokosowy w porównaniu do oliwy z oliwek nie zawiera żadnych witamin i związków przeciwutleniających, takich jak polifenole.

RADA - olej kokosowy zamień na:

  •  oliwę z oliwek,
  • olej z awokado,
  • olej rzepakowy,
  • olej lniany.
Jeżeli przepis wymaga dodania mleczka kokosowego spróbuj zrobić własną mieszankę poprzez zmniejszenie ilości mleczka na rzecz śmietany/mleka zagęszczonego. Zmniejszy to zawartość tłuszczu nasyconego w porcji.



Źródło:
http://www.daa.asn.au/for-the-public/smart-eating-for-you/nutrition-a-z/coconut-oil/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz