Trudno jest zignorować coraz
większą popularność oleju kokosowego. Skąd takie zainteresowanie? Co takiego
jest w tym produkcie, czego inne nie posiadają? Zaraz wszystko będzie jasne.
Czym
jest olej kokosowy?
Jest to produkt uzyskiwany z
ekstrakcji tłuszczu z miąższu kokosowego. Jak wiadomo istnieją dwie główne
grupy lipidów: tłuszcze nasycone (prozapalne, tzw. „niezdrowe”) i nienasycone
(przeciwzapalne, zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych).
W skład oleju kokosowego wchodzi blisko 92% tłuszczu nasyconego! Jest jego
więcej niż w maśle. Wychodzi na to, że spożywając olej kokosowy przyczynimy się
do wzrostu frakcji LDL cholesterolu (niepożądanego) we krwi! To skąd tylu
zwolenników?
Jednym z głównych argumentów
wysuwanych przez fanów tego oleju jest hipoteza, że tłuszcze nasycone oleju kokosowego zachowują
się inaczej niż typowe lipidy z grupy kwasów tłuszczowych nasyconych, zapobiegając negatywnym skutkom dla
zdrowia. Jednak nie jest to takie proste, jak może się wydawać.
Fakty są następujące: w oleju
kokosowym najwięcej jest kwasu tłuszczowego o nazwie kwas laurynowy, który ma
zdolność naśladowania zdrowych tłuszczów nienasyconych poprzez zwiększenie
frakcji HDL cholesterolu (tzw. dobrego). To czyni produkt bardziej wartościowym od innych,
ale badania mówią same za siebie, a mianowicie: konsumpcja oleju kokosowego
powoduje wzrost całkowitego stężenia cholesterolu, frakcji LDL i HDL!
W
takim razie, czy mamy wykluczyć olej kokosowy z diety?
Według zaleceń Australian National
Health Medical Research Council, WHO, Instytutu Żywności i Żywienia oraz naszych, powinnyśmy unikać
produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i zdecydować się na żywność o
wysokiej zawartości wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów
tłuszczowych. Poza tym, olej kokosowy w porównaniu do oliwy z oliwek nie zawiera żadnych witamin i związków
przeciwutleniających, takich jak polifenole.
RADA - olej kokosowy zamień na:
- oliwę z oliwek,
- olej z awokado,
- olej rzepakowy,
- olej lniany.
Jeżeli przepis wymaga dodania
mleczka kokosowego spróbuj zrobić własną mieszankę poprzez zmniejszenie ilości
mleczka na rzecz śmietany/mleka zagęszczonego. Zmniejszy to zawartość tłuszczu
nasyconego w porcji.
Źródło:
http://www.daa.asn.au/for-the-public/smart-eating-for-you/nutrition-a-z/coconut-oil/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz